Αναζήτηση
 Μονορόδι AISAC/PECS 

Λ. Τσβετκόβα: «Εισαγωγή στη Νευροψυχολογία» (11/03/2007)

επιστροφή

Έκδοση στα Ελληνικά του βιβλίου της ρωσίδας νευροψυχολόγου Λ. Τσβετκόβα με τίτλο «Εισαγωγή στη Νευροψυχολογία». Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη, Αθήνα 2007.

Επιμέλεια έκδοσης: Ι. Καφαντάρης, παιδοψυχίατρος. Μετάφραση: Ε. Παναγιωτοπούλου, ψυχολόγος-νευροψυχολόγος

Το βιβλίο αυτό ασχολείται με τα προβλήματα της θεωρητικής και πρακτικής νευροψυχολογίας και με την αποκατάσταση των ανώτερων ψυχικών λειτουργιών, οι οποίες διαταράσσονται εξαιτίας τοπικών βλαβών του εγκεφάλου ποικίλης αιτιολογίας: αναπτυξιακά ελλείμματα, εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικοί όγκοι κ.ά., που συχνά επιφέρουν διαταραχή του λόγου και της σκέψης, της μνήμης και της προσοχής, της ανάγνωσης και της γραφής κ.ά. Αυτός ο πληθυσμός ασθενών έχει ανάγκη ειδικής αποκαταστασιακής εκπαίδευσης, της οποίας οι επιστημονικές βάσεις και μέθοδοι περιγράφονται εν συντομία μέσα σε αυτό το βοήθημα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αναγκαία σύνδεση θεωρίας και πράξης, και καταδεικνύεται η σημασία της νευροψυχολογίας για τη γενική ψυχολογία.Το βοήθημα σπουδών απευθύνεται σε φοιτητές και καθηγητές των ΑΕΙ ψυχολογίας, παιδαγωγικής και ελλειμματολογίας (defectology). Μπορεί να χρησιμεύσει σε εκπαιδευτικούς ειδικών και γενικών σχολείων και σε καθηγητές που παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η Λ.Σ. Τσβετκόβα γεννήθηκε στις 21/3/1929 στη Μόσχα. Τελείωσε το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας (1953). Έγινε διδάκτορας το 1970 και καθηγήτρια το 1976 στην έδρα της νευροψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας.Το 1973 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ για τη μονογραφία της  «Αποκαταστασιακή μάθηση μετά από εγκεφαλική βλάβη».Έχει πάρει  χάλκινο μετάλλιο στην Έκθεση Επιτευγμάτων της Λαϊκής Οικονομίας το 1972. Είναι ενεργό μέλος της Ακαδημίας Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Επιστημών από το 1990, μέλος της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Ένωσης, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Μουσικοθεραπείας του Λόγου από το 1986.Συμμετέχει στη επιστημονική επιτροπή περιοδικών στη Γερμανία και την Ισπανία και είναι επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.Έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με τη νευροψυχολογία σε Πανεπιστήμια της Πολωνίας, της Γερμανίας, του Μεξικού, της Δανίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας.Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 220 εκδόσεις, εκ των οποίων οι 16 είναι μονογραφίες, μεταφρασμένες στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον Πρόλογο του Επιμελητή.